czwartek, 15 maja 2014

Olej Kokosowy - właściwości i zastosowania w pielęgnacji/diecie

Muszę przyznać że olej kokosowy jest moim odkryciem ostatnich 2 miesięcy.  W tym czasie odkryłam wiele jego wspaniałych właściwości, którymi podzielę się z Wami w dzisiejszym poście :)


 Czysty olej kokosowy
Mnogie korzyści zdrowotne wynikające z spożywania i stosowania zewnętrznego oleju kokosowego to m.in. pielęgnacja włosów, skóry, odprężenie, utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, zmniejszenie masy ciała, zwiększenie odporności, prawidłowe trawienie i przemiana materii, zapobieganie chorobom nerek, chorobom serca, wysokiemu ciśnieniu krwi, cukrzycy i nowotworom, i wytrzymałość kości. Te korzyści oleju można przypisać obecności kwasu laurynowego, kwasu kaprynowego i kwasu kaprylowego i ich właściwościom dzięki obecności przeciwutleniaczy, środków przeciwdrobnoustrojowych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych. Ma także działanie łagodzące.


Produkt znajduje się w lekkim plastikowym słoiczku. Możecie się zastanawiać, co zrobić z pół kilowym słojem oleju, ale poniżej przekonacie się, że ma na prawdę wiele zastosowań.

Olej kokosowy 100%, rafinowany, w zależności od temperatury zmienia konsystencję. Poniżej 18 stopni ma konsystencję masła, do 25 stopni bardziej kremową, zaś powyżej jest całkowicie płynny i traci białą barwę. Jest bezbarwny, bezwonny i właściwie nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku.

Skąd płyną jego cudowne właściwości? Z bogatego z natury składu.

Skład:
zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):
50-60% kwasu laurynowego C12
15-20% kwasu mirystynowego C14
7-12% kwasu palmitynowego C16
5-11% kwasu kaprylowego C8
4-9% kwasu kaprynowego C10
1,5-5% kwasu stearynowego C18
1-1,5% kwasu kapronowego C6
oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:
4-10% kwasu oleinowego C18
ok. 2% kwasu linolowego C18
do 0,2% kwasu linolenowego C18

 PIELĘGNACJA

SKÓRA - olej kokosowy stosowany na skórę nawilża, natłuszcza, łagodzi, odżywia, zapobiega utracie wody, przyspiesza gojenie ran, (wspaniale działa przy przesuszeniach, oparzeniach, ale i łagodzi objawy chorób skórnych typu stopowe zapalenie skóry, czy łuszczyca) zapobiega rozwojowi bakterii, działa przeciwzapalnie ( co ważne jest przy trądziku, choć go nie wyleczy, to złagodzi stany zapalny), antybakteryjnie, nie zapominajmy również, że chroni naszą skórę przed działaniem promieniu UV w 30% oraz zapobiega przebarwieniom.

Zastosowania w kosmetyce:

- Jako krem do twarzy - w końcu po wielu latach udało mi się zwalczyć przesuszenia na twarzy, spowodowane uszkodzonym płaszczem lipidowym skóry. Łagodzi wszelkie podrażnienia, jest bardzo delikatny dla skóry! Stosuję go głównie na noc. Moja mama dziwiła się, że mogę smarować twarz czymś tak tłustym. Jednak po kwasie migdałowym jej skóra delikatnie się wysuszyła, złuszczała się, więc poleciłam by się nim posmarowała. Sama doszła do wniosku, że jak na olej na bardzo lekką konsystencję i szybko się wchłania, nie zostawiając skóry nieprzyjemniej oleistej. Podobnie zszkokowany był mój chłopak, który nienawidzi mieć nic tłustego na twarzy.

- Jako balsam do ciała/po goleniu/depilacji ( wtedy moja skóra staje się nieprzyjemnie sucha, a wszystkie balsamy do ciała wywołują pieczenie, odkryłam, że olej kokosowy przynosi mi niewiarygodną ulgę, bez podrażnienia! dzięki właściwościom nawilżającym, regenerującym i łagodzącym sprawdza się świetnie) Można nasmarować się nim również na mokrą skórę po kąpieli. I już wiem, że na wakacje nie zabieram żadnych balsamów po opalaniu, jestem przekonana, że sprawdzi się świetnie :)

- Zamiast żelu do golenia - maszynka gładko ślizga się po powierzchni pokrytej olejem, zaś skóra nie zostaje podrażniona. dobry sposób dla leniwych bo nie musimy smarować się już po goleniu :)

- Do demakijażu - jeśli któraś z Was miała do czynienia z linerami Makeup Geek to zapewne wiecie, że są nie do zdarcia! Żel, mydło, micel a liner nie tknięty. A, że nie miałam dwufazowego płynu do demakijażu, bo za nimi nie przepadam, to wypróbowałam olej. Sprawdził się rewelacyjnie! Zmył kreskę bez żadnego tarcia czy podrażnień.

- Olejek do masażu - znakomicie sprawdza się w tej roli, błyskawicznie rozpuszcza się pod wpływem ciepła ciała czy dłoni, zapewnia odpowiedni poślizg.

- Pomadki - Jeśli poszukacie na youtube, to znajdziecie świetny sposób na zrobienie kolorowych pomadek z kredek Crayola i oleju kokosowego, ja byłam zachwycona tym pomysłem :) (np u Tamang Phan)


WŁOSY - olej kokosowy wskazany jest szczególnie w przypadku włosów zniszczonych, łamliwych, przesuszonych, bez blasku. Świetnie sprawdza się również w walce z łupieżem, stymuluje cebulki włosowe do wzrostu oraz poprawia ukrwienie skóry głowy. Można go również wcierać w skórę głowy, delikatnie ją masując. Jako jedyny olej chroni włosy przed utratą protein, dzięki swej specyficznej budowie olej kokosowy jest w stanie wniknąć w strukturę włosa i dokładnie go nawilżyć, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.


Jak stosować?

- Tradycyjne olejowanie  - możemy zwyczajnie wetrzeć olej we włosy (suche lub wilgotne, według preferencji) , owinąć je ręcznikiem i posiedzieć przez jakiś czas. Im dłużej tym lepiej, możemy pozostawi go na nich choćby na noc. Potem myjemy włosy jak zwykle. Stosowanie go w ten sposób nie obciąża włosów, ładnie je nawilża, nadaje blasku, zdrowego wyglądu i sypkości.

- W połączeniu z odżywką - po kilku minutach zwyczajnie spłukać.

- Na końcówki - zapewne stosujecie jedwabie i inne podobne specyfiki, spróbujcie odrobinę nałożyć w ten sam sposób.



DIETA

Z powodzeniem można go stosować w codziennej diecie. Ma zbawiennie właściwości dla zdrowia, organizmu i przemiany materii.


1.  Spalanie tłuszczu - mimo, że jest to tłuszcz nasycony, to jego spożywanie wspomaga spalanie tłuszczu brzusznego. Na podstawie badań dowiedziono, że już dwie łyżki stołowe oleju kokosowego dziennie (30 ml), mogą w ciągu 1–3 miesięcy zmniejszyć zawartość tłuszczu brzusznego.

 2. Zwalczanie chorób i zapobieganie im : 
-Alzhaimera, dzięki średniołańcuchowym trójglicerydom
-wrzodowych, działa jak niesteroidowe leki przeciwzapalne
-grzybiczych, szczególnie skuteczny w przypadku drożdżaków
-sercowych , dzięki regulacji cholesterolu i wspomaganiu metabolizmu
-hormonalnych - podnosi poziom testosteronu u mężczyzn
-prostaty - ogranicza jej rozrost
-zębów - hamuje wzrost bakterii zamieszkujących jamę ustną
-cholesterol - obniża poziom złego cholesterolu, poprawia stosunek LDL/HDL we krwi
-osteoporoza -  wykazano, że olej kokosowy zmniejsza stres oksydacyjny w kości, co może zapobiegać uszkodzeniom strukturalnym kości objętej osteoporozą
-wszawice - w połączeniu z olejkiem anyżowym, tworzy skuteczny środek owadobójczy 

W medycynie naturalnej używany jest więc do leczenia bardzo wielu schorzeń i dolegliwości, takich jak: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skóry, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych.  Olej kokosowy zawiera także naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest również jako lek przy chorobie Crohna i przy cukrzycy typu ll.

3. Wzmacnia odporność organizmu

4. Poprawia Funkcjonowanie mózgu, dzięki wysokiemu stężeniu trójglicerydów


Do czego ja stosuję olej kokosowy? Do wszystkiego! Do chińszczyzny, mięs, zamiast masła ( choć ja zwyczajnie lubię jego smak) grzanek, czy nawet smażenia pierogów! Wypróbowałam go już na wiele, wiele sposobów. Właściwie prócz niego i oliwy nie używam żadnych tłuszczów. Świetnie zachowuje się w kuchni, nie pali się podczas smażenia, nie jełczeje, nie ma żadnego charakterystycznego zapachu i jest właściwie bezwonny.


PODSUMOWANIE:

- Konsystencja - w zależności od temperatury - maślana, kremowa, lub płynna
- Zapach - brak
- Smak - żaden szczególny, nie wpływa na smak potraw
- Zastosowanie - kosmetyka i dieta
- Wydajność - przy codziennym stosowaniu w kosmetyce i codziennej diecie ok. 2,5 miesiąca
- Pojemność - 500ml
- Cena - od jakiś 12 zł na allegro

OGÓLNA OCENA : 6/6 - właśnie zakupiłam kolejne 3 słoiki i na pewno będę dbała, by go nie zabrakło w mojej kuchni i łazience :)


Miałyście z nim już do czynienia? A może znacie jakieś inne zastosowania ?:)

14 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam ten olej, kupuje a 19 zł w Kuchniach Świata, więc też cena jest nie najgorsza :)
    Do kulinariów muszę kupić sobie osobny, ale ten jeden słoj mam już pół roku i używam do wszystkiego - do depilacji, do olejowania ciała pod prysznicem, jest świetny na włosy, do demakijażu - po prostu cudo :D
    Jedynie unikam nakładania go na twarz, bo niestety u mnie powoduje jej zapychanie i wysuszanie, co dziwne :d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja właśnie wzięłam 3 na allegro, bo jakoś najbardziej się opłacało :) Mi właśnie dużo schodzi do jedzenia, bardzo go polubiłam i używam bez wyrzutów sumienia w przeciwieństwie do słonecznikowego :) to widzę, że nie tylko ja używam go do wszystkiego haha ^^ no właśnie słyszałam, ze niektórych oleje lubią zapychać, ale to wszystko kwesta skóry, mnie nigdy jeszcze nic nie zapchało ani oleje ani kremy ani podkłady :) moja skóra bardzo lubi natłuszczanie wręcz

      Usuń
  2. Też używam do włosów. A powiedz mi aby zgubić tłuszcz z brzucha to trzeba go zjaadac czy dodawać do potraw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąpić nim inne oleje takie jak słonecznikowy, rzepakowy, masło itd. :) Czyli do smażenia, do mięs, do pieczywa :)

      Usuń
  3. widzę, że na bogato się zaopatrzyłaś kochana :)) jak dla mnie był super do czasu...później stwierdziłam, że wysusza mi skórę zamiast nawilżać (?) nie wiem jaki był tego powód ale oprócz tego olej ten ma na prawdę wiele plusów przede wszystkim cena w porównaniu do pojemności, szerookie zastosowanie tak jak to opisałaś :) na mojej cerze po zastosowaniu tego oleju wyskakiwały też niespodzianki wiec jak widać nie kazdemu on słuzy ale do olejowania wloskow byl mega tylko nie wolno przesadzic z iloscia:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Super post! Teraz na pewno chętnie po niego sięgnę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja używałam go do włosów i twarzy, nawilżał ale znam olejki które z tym radzą sobie lepiej :)
    Moja mama bardziej się zakumplowała z tym olejkiem i dużo go używa, w kuchni i łazience ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba muszę sobie go kupić, skoro polecasz :)
    Potrzebuję czegoś takiego uniwersalnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie specyfiki :) mam olejek kokosowy ale inny ślicznie pachnie i nawilża moja skórę! fajnie Wiktoria, że zrobiłaś o nim post ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Olej kokosowy i jego właściwości znane mi są już od dawna. Kupuję ten sam co ty :) Smażyłam na nim kotlety, smarowałam we włosy i na twarz oraz na suche placki na skórze. Właśnie mi się skończył i muszę zamówić kolejne opakowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja sobie wczoraj kupiłam nierafinowany, bo ponoć jest lepszy. Zobaczymy jak będzie się sprawować, uwielbiam jego zapach <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamierzam go kupić i próbować stosować go w kuchni. Tylko jakoś tak nie wyobrażam sobie np. smażenia jajecznicy na tym oleju, albo kotleta :) Mam obawy, że nagle schabowy zacznie mi pachnieć kokosem :D

    OdpowiedzUsuń
  11. W Irlandii miałam ten olej tam tylko na tym smażą :) ale pachniał cudownie :) same kokosy wiec nie mam pojęcia czemu twój nie pachnie

    OdpowiedzUsuń